IoT - a dolgok internete

Az Internet of Things, vagyis rövidítve IoT jelentése: dolgok, tárgyak internete. Jellemzően a gép-gép közötti kommunikációt értjük alatta, de adott esetben ember-gép vagy gép ember irányú kommunikáció is ide érthető. Mint láthatjuk, ez egy elég tág fogalom, átfedésekkel a normál internet fogalmával.

Napjainkban használt eszközök között egyre több képes valamiféle internetes kommunikációra. Sokan, itt rögtön az okos hűtőkre és okos kávéfőzőkre gondolnak. De ide tartoznak az egyszerű ipari, gépészeti vezérlők és szenzorok is.
Valójában arról van szó, hogy a legtöbb ipari, háztartási eszköz manapság már egyre inkább képes TCP/IP alapú kommunikációra. A gyártók felismerték, hogy az internet alapú kommunikáció egyszerű, üzembiztos, szabványos protokollokon alapul, nagy távolságok nagy sebességű áthidalását teszik lehetővé.

Fontos megemlíteni, hogy a dolgok internetét sokan az általunk is ismert internettől különböző hálózatként képzelik el. Természetesen ez nem így van. Pusztán arról az egyszerű dologról van szó, hogy egyre több olyan eszköz, berendezés használja az internetet (TCP/IP) kommunikációra, melyek eddig nem, vagy más szabvány szerint "beszélgettek" egymással.

Nézzünk néhány konkrét példát:

  • Időjárás állomások
  • TCP/IP szenzorok
  • Wifi relék
  • Elektronikus pénztárgép
  • Ipari adatgyűjtők, adattovábbítók
  • GPS flottakövető rendszerek
  • Okos telefonok
  • Okos autók

Miért jó az információk továbbítását az internetre bízni?
Talán ma már kevesen emlékeznek arra, hogy az internet (IP protokoll) létrejöttét annak a katonai célú hálózatnak köszönheti, melynek célja egy kevésbé sebezhető hálózat létrehozása volt. Ezt - a részletekbe nem bele menve - úgy érték el, hogy redundáns, sok ponton kapcsolódó hálózatot hoztak létre, csomagkapcsolt adattovábbítással. Röviden, ha a hálózat egy része meg is semmisül, maga a hálózat többi része működőképes marad.
Az adatok továbbítása nagyon sokféle fizikai közegen történhet. Különböző réz kábelek, optikai kábelek, mikrohullám, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.
A hálózat már meglévő, kiépített, a legnagyobb lefedettségű hálózat, gyorsan és olcsón bővíthető, kiépíthetőek végpontok.
Biztonságos (gondoljunk csak az interneten történő bankolásra).Érdeklődés esetén vegye fel felünk a kapcsolatot. Segítünk megtervezni az Ön egyedi igényeinek megfelelő rendszert, pontos és részletes ajánlatot adunk a teljes rendszer kulcsrakész megvalósításához.

Érdeklődés, ajánlatkérés

Iratkozzon fel Okos ház hirlevelünkre

© 2015 VNM Zrt., All rights reserved.